În septembrie 2004, nouă imigranți kurzi din provincia Dalarna, aflată în centrul Suediei, puneau bazele unui club de fotbal. Dalkurd FF a fost gândit initial ca un proiect social, al cărui scop era să le întindă o mână de ajutor tinerilor refugiați din zonă.

Încă de la început, Dalkurd și-a propus să reprezinte echipa kurzilor din întreaga lume, însă fără să-și nege identitatea suedeză. Astfel, stema clubului a combinat culorile kurde și soarele kurd cu doi cai Dala, simbolul regiunii Dalarna.

„Pe atunci, mulți tineri din orașul Borlange aveau probleme cu drogurile. Fratele meu a devenit dependent de droguri, așa că tata, Ramazan Kizil, a decis să înființeze o echipă de fotbal ca să-i țină pe puști departe de stradă”, își amintește Adil Kizil, care a fost mai întâi portar al echipei, iar după ce s-a retras din activitate, în 2013, a devenit director sportiv al clubului.

Cinci promovări în primii cinci ani de existență 

Fanii lui Dalkurd într-o deplasare la Uppsala. Fotografie via aftonbladet-cdn.se

De altfel, primii jucători ai lui Dalkurd au fost câțiva tineri dați afară pe motive disciplinare de IK Brage, echipa fanion din Borlange. Apoi, puști cu diverse origini – albanezi, somalezi, arabi sau suedezi – au format lotul lui Dalkurd FF. În primul sezon jucat de club, în a opta ligă a Suediei, echipa avea o medie de vârstă de numai 17 ani.  

Ascensiunea a fost furtunoasă. În primii cinci ani de existență, Dalkurd FF a obținut cinci promovări consecutive. Din liga a opta a ajuns până într-a treia, unde însă avea să rămână pentru următorii șase ani. A fost la un pas să promoveze în Superattan, al doilea eșalon fotbalistic din Suedia, în 2013, numai că a pierdut categoric barajul disputat în două manșe cu IFK Varnamo.

Peste doi ani, în toamna lui 2015, Dalkurd FF avea să îndeplinească visul kurzilor din toate colțurile planetei și să promoveze în a doua ligă. A făcut-o după un sezon (aproape) perfect, în care nu a pierdut decât un singur meci, și a terminat campionatul cu 13 puncte avans față de a doua clasată. „A fost o performanță incredibilă, pentru că noi mereu am fost cel mai sărac club din liga a treia”, rememorează CEO-ul clubului, Cego Heskali.

Dar până la bucuria promovării, jucătorii lui Dalkurd FF au fost la un pas de tragedie, în martie 2015. Clubul, care tocmai încheiase un cantonament în Spania, rezervase bilete pentru cursa Germanwings Barcelona – Dusseldorf, care s-a prăbușit în Alpii din Franța, toți cei 150 de pasageri pierzându-și viața. În ultimul moment, șefii clubului au anulat rezervarea și au folosit alte trei curse care plecau în acea zi din Barcelona cu destinația Dusseldorf.

„Du-te acasă și fă-ne pe toți fericiți!”

Peshraw Azizi sărbătorește alături de suporterii lui Dalkurd. Fotografie via gp.se

Odată cu promovarea în Superattan, destinul lui Dalkurd FF s-a schimbat. Doi milionari kurzi din Irak, Sarkat și Kawad Junad, au cumpărat 49% din club și au făcut investiții serioase. Bugetul echipei a ajuns la două milioane de euro, totuși cu vreo trei milioane mai mic decât al celor mai importante echipe din a două ligă suedeză. Acum, pagina de Facebook a clubului are peste 1,5 milioane de fani, iar gruparea este văzută de kurzi drept „echipa națională a Kurdistanului”.

Dalkurd FF a construit academii de fotbal atât în Suedia, cât și în nordul Irakului, în regiunea cunoscută drept „Kurdistanul Irakian”. Căpitanul actual al lui Dalkurd, Peshraw Azizi, un suedez de origine kurdă care a ajuns la clubul din Borlange în 2011, merge an de an în Kurdistanul Irakian, unde vizitează taberele de refugiați și frontul de luptă împotriva ISIS.


Citește și: De la o finală europeană la liga a treia: declinul clubului pentru care au jucat Stelea și Gâlcă


Într-una din aceste vizite, Azizi a fost recunoscut de un luptător Peshmerga – forțele militare din regiunea Kurdistanului Irakian. „Du-te acasă și fă-ne pe toți fericiți!”, i-a spus luptătorul căpitanului lui Dalkurd. Lui Azizi i-au rămas întipărite în minte aceste cuvinte, mai ales că tatăl său a fost, la rândul lui, implicat în războiul kurzilor din nordul Irakului.

Disciplina suedeză, combinată cu curajul kurzilor

Suporterii lui Dalkurd sărbătoresc golul promovării. Fotografie via pagina de Facebook Dalkurd Supporter

Iar în 2017, Dalkurd FF a reușit să-i facă fericiți și mândri pe cei aproximativ 30 de milioane de kurzi de pe planetă. În penultima etapă din Superattan, clubul fondat în 2004 a învins-o pe GAIS cu 1-0 și a obținut ceea ce în urmă cu câțiva ani părea imposibil: promovarea în Allsvenskan, cea mai înaltă treaptă a fotbalului din Suedia. „E incredibil! Aș vrea ca fiecare om să simtă ce simt eu acum!”, spunea entuziasmat, la finalul meciului, Rawez Lawan, autorul golului care a consfințit promovarea.


Citește și: Românul care a antrenat în Africa Neagră și a trăit războiul din Siria. „Nu sunt nici preot, nici imam!”


Secretul succesului? „Dalkurd este un club suedez fondat de kurzi și luăm ce-i mai bun din ambele culturi. Am combinat întotdeauna disciplina suedezilor cu curajul kurzilor”, explică Adil Kizil. El adaugă că, deși clubul a ajuns acum în lumina reflectoarelor, va rămâne în continuare un proiect axat pe responsabilitate socială și pe transmiterea unui mesaj politic.

Kristoffer Bergstrom, jurnalist la ziarul suedez Aftonbladet, sintetizează cel mai bine spiritul lui Dalkurd FF: „Acest club reprezintă vechea Suedie și noua Suedie reunite într-o singură echipă.”

Comentarii