În momentul în care a semnat cu CSMS Iași, în vara lui 2016, Daisuke Sato a intrat în istorie ca primul jucător transferat din campionatul filipinez în Europa. Mutarea a fost una de succes. Sato, acum în vârstă de 23 de ani, a evoluat în 26 de partide pentru ieșeni, iar la sfârșitul sezonului a plecat în prima ligă daneză, la AC Horsens.

Nu s-a adaptat stilului de joc din Danemarca, unde a prins doar patru meciuri în jumătate de an, așa că la sfârșitul anului trecut a devenit liber de contract. În urmă cu câteva zile, Sepsi Sfântu Gheorghe a anunțat pe Facebook că Daisuke Sato a semnat cu gruparea din Covasna.

„O să fac tot ce pot ca Sepsi să se salveze de la retrogradare, iar fanii să fie mulțumiți. Clubul are ambiții mari și sunt fericit c-am venit aici”, a spus filipinezul cu 34 de selecții în echipa națională a țării sale. Sato a povestit pentru The Playmaker cum a ajuns în România și care sunt momentele esențiale din cariera sa.

A semnat cu Iași după o săptămână de probe

Sato, în vestiarul lui CSMS Iași. Fotografie via contul de Instagram al lui Daisuke Sato

„În vara lui 2016, impresarul meu a stabilit să merg într-un cantonament în Turcia cu cei de la Iași. După o săptămână de antrenamente și câteva meciuri amicale, am semnat contractul. Asta a fost tot. M-am adaptat repede în România, n-am avut vreun șoc cultural. Mie îmi place să descopăr oameni noi și sunt obișnuit să călătoresc. Am ajuns deja în peste 50 de țări de când joc pentru echipa națională.

Într-adevăr, sunt primul jucător din campionatul filipinez care s-a transferat în Europa și sunt mândru de lucrul ăsta. N-a fost simplu, doar eu știu cât am muncit să ajung aici. Dar în Europa evoluează și alți fotbaliști filipinezi, unii chiar la cluburi din Anglia sau Germania. Ce-i drept, ei s-au născut și au evoluat aici, asta e diferența. Oricum, mi-ar plăcea să-i prind din urmă.”

S-a născut în Filipine, dar a crescut în Japonia

„M-am născut la Davao City, în Filipine, dar m-am mutat de mic în Japonia, țara de origine a tatălui meu. Mi-am petrecut aproape toată adolescența în Japonia, unde am jucat pentru început la un club micuț din orașul în care locuiam. La 11 ani am fost selecționat în echipa națională U11 a Japoniei, moment în care am primit câteva oferte de la cluburi din prima ligă – J League. Una dintre ele a fost de la Urawa Red Diamonds, echipa mea favorită, așa că m-am dus acolo.

Echipa de juniori a clubului avea în componență mulți copii talentați și așa am progresat enorm. Practic, la Urawa am învățat să joc fotbal și de asta voi fi mereu recunoscător acestui club.”

De ce fotbalul japonez e de succes

„Fotbalul din Japonia are avantajul că e extrem de organizat. Se pune mult accent pe tactică, pe disciplină și pe forța grupului. Cultura japoneză ajută mult din punctul ăsta de vedere, pentru că fotbaliștii învață de mici să acționeze în avantajul grupului, nu pentru ei înșiși. Ăsta e și motivul pentru care naționala Japoniei a fost întotdeauna o echipă tare, greu de învins indiferent de numele jucătorilor.”


Citește și: „Aici până și managerul clubului ajută la curățenie!” Andrei Ciolacu, uimit de ce-a găsit în Singapore


A fost aproape să renunțe la fotbal

„Cea mai fericită clipă din viața mea a fost când am devenit fotbalist profesionist. Am trăit și perioade grele. Am crescut doar cu mama, de la patru ani, iar la un moment dat am fost aproape să mă las de fotbal din cauza problemelor din familie. Am continuat doar pentru că fostul meu club din Filipine (Global FC), la care am ajuns în 2014, m-a sprijinit. Și pe mine, și pe familia mea.

Când treci peste asemenea greutăți, devii un om mai bun și-un fotbalist mai responsabil. Acum, orice lucru care mi se întâmplă îl privesc ca pe o oportunitate de dezvoltare, atât personală cât și profesională.”

Fotbalul din România, mai tacticizat decât cel din Danemarca

Fundașul filipinez, cu tricoul lui AC Horsens. Fotografie via Twitter

„Diferența este în principal de ordin fizic. Danezii sunt foarte puternici, iar arbitrii din campionat permit contactele la limită și tackling-urile dure. De altfel, fotbaliștii danezi se uită mult la Premier League, sunt fani ai fotbalului din Anglia. În schimb, fotbalul din România se aseamănă cu cel din Spania și Italia. Fotbaliștii sunt mai tehnici, se joacă mai tacticizat. Mie stilul ăsta mi se potrivește mai bine, plus că-mi place mai mult.”

De ce îi place în România și ce echipă din Liga I l-a impresionat

„Ce-mi place în România cel mai mult? Păi, faptul că viața nu e atât de scumpă precum în Danemarca. În Copenhaga o cafea costă zece euro, îți vine să crezi?!


Citește și: Șapte lucruri pe care trebuie să le știi despre fotbalul din Coreea de Nord


În Liga I am jucat împotriva multor fotbaliști de calitate, de asta mi-e greu să zic care a fost cel mai dificil adversar pe care l-am întâlnit. Însă țin minte c-am fost entuziasmat când am evoluat contra Viitorului Constanța, pentru că echipa lui Hagi juca frumos, spectaculos.”

E fan Guardiola și Nagatomo

„Sunt un mare fan al lui Pep Guardiola, așa că țin cu toate cluburile la care antrenează el. Bayern Munchen e o altă favorită a mea. Un fotbalist care-mi place? Marcelo, de la Real Madrid. Nu cred că-i neapărat cel mai valoros din lume, dar e genul de jucător care ridică suporterii în picioare cu tehnica lui.

Fotbalistul care mă inspiră e Yuto Nagatomo, de la Inter, pentru că avem multe în comun. Și el joacă tot fundaș stânga. Ca și mine, și el a crescut doar cu o mamă singură și a avut un trecut asemănător cu al meu. Succesul lui mă motivează să muncesc și să cred în mine, să cred că pot realiza tot ce-mi propun.”

La un pas să scrie istorie cu echipa națională a statului Filipine

Sato, sărbătorind o victorie a echipei naționale. Fotografie via spin.ph

„Avem o șansă uriașă să ne calificăm la Cupa Asiei, care va fi în 2019 în Emiratele Arabe Unite. Ar fi pentru prima oară în istoria fotbalului din Filipine. Echipa noastră națională a crescut enorm în ultimii cinci ani, iar acum suntem aproape să ne îndeplinim obiectivul la care visam.

Mai avem un meci de jucat, în martie, contra Tadjikistanului, și ne trebuie un singur punct ca să obținem biletele pentru turneul final. Eu zic că o să-l luăm.”

Comentarii