Fotbalul și muzica nu prea fac treabă bună împreună. O excepție faimoasă e Julio Iglesias, care înainte să ajungă unul dintre cei mai faimoși cântăreți din lume a fost portar la echipa a doua a lui Real Madrid. Altă excepție e Luciano Pavarotti (fan înfocat al lui Juventus Torino de-a lungul vieții), fost fotbalist la echipa de juniori a lui Modena.

Dar adevărul e că cei mai mulți fotbaliști care s-au gândit să dea mingea și crampoanele pe-o carieră muzicală au dat greș. Mai jos sunt cei mai celebri dintre ei. Bineînțeles, alături de creațiile lor muzicale:

RUUD GULLIT

Unul dintre fotbaliștii emblematici ai anilor ’80, câștigător al Balonului de Aur în 1987 și jucător cheie în succesul naționalei Olandei la Campionatul European din 1988, Gullit a fost dintotdeauna un mare fan al genului reggae. În 1984, când era pe val la Feyenoord și tocmai obținuse premiul „Fotbalistul Anului” în Olanda, atacantul cu origini surinameze a scos single-ul bizar de mai sus.

Până să își dea seama că muzica nu-i pentru el, Gullit a mai încercat o dată. În 1988, a apărut într-un featuring cu trupa reggae Revelation Time, într-o piesă intitulată „Africa de Sud”.

PAUL GASCOIGNE

„Gazza” e unul dintre băieții care au încercat de toate în viață. Inclusiv să cânte rap, ba chiar cu oarecare succes. Chiar dacă nu-ți vine să crezi, piesa de mai sus a ajuns pe locul doi în topurile muzicale ale vremii.

Explicația succesului? Nu neapărat prestația muzicală a lui Gascoigne, ci faptul că atunci când a fost lansată piesa, în 1990, englezii erau topiți după tânărul Gazza, care tocmai reușise un Mondial de excepție. Probabil că-n acea perioadă, absolut orice ar fi înregistrat Gascoigne ar fi devenit hit. Până și cântecele de la duș sau sunetele dopurilor trase.

GERMAN BURGOS

Fostul goalkeeper argentinian, cu 35 de selecții la naționala „pumelor”, s-a apucat de cântat rock în 1999, pe când evolua la Mallorca. A fondat trupa The Garb, cu care a lansat patru albume. După ce a devenit secundul lui Diego Simeone, Burgos s-a lăsat de muzică, ca să se concentreze pe cariera de antrenor. Mare păcat! Sigur ar fi putut răzbi în industria muzicală, mai ales că rockul lui nu suna nici mai bine, nici mai prost decât al băieților de la Compact.

YOURI DJORKAEFF

Campion european și mondial cu național Franței, Djorkaeff a avut o foarte, foarte scurtă carieră în muzica rap. Practic, a scos single-ul de mai sus, considerat de critici „o crimă la adresa muzicii”, după care a renunțat și s-a ocupat de activități la care chiar se pricepe. Acum, prin fundația care-i poartă numele, susține programe de fotbal în New York.

ROYSTON DRENTHE

Cândva o mare speranță a fotbalului european, Royston Drenthe a agățat oficial ghetele în cui anul acesta, la numai 30 de ani. Fost jucător la Feyenoord, Real sau Everton, cariera lui Drenthe a luat-o în jos în ultimii ani, olandezul negăsindu-și niciun club din iulie 2016.

În februarie, a anunțat că e sătul de „toate lucrurile din lumea fotbalului” și se dedică 100% rapului. Nu e la prima tentativă muzicală. În 2008, pe când evolua pentru Real Madrid, Drenthe a înregistrat o piesă cu un rapper din Rotterdam.


Citește și: Istoria nonconformistă a lui Union Berlin, clubul care de Crăciun adună 30 de mii de fani pe stadion


KEVIN KEEGAN

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=3MnMskejuvc

La fel ca-n cazul lui Gascoigne, norocul lui Keegan e că a cântat melodia de mai sus într-un moment în care era adulat în Anglia. Ce-i drept, piesa asta a avut mai mult succes în Germania, unde a urcat până pe locul zece în topurile muzicale.

Nu întâmplător, pentru că în 1979, când a apărut „Head over heels in love”, Keegan era vedetă la Hamburger SV. După ce a revenit din Germania, Keegan a mai scos o piesă, intitulată „England”, dar (Slavă Domnului!) fără impact în lumea muzicală.

CARLOS TEVEZ

În caz că nu știai, Carlos Tevez a făcut cândva parte dintr-un grup muzical numit „Piola Vago”, unde cânta alături de fratele său Diego. Dacă te uiți la clip, observi că mișcările sale scenice nu-s deosebite, totuși Carlitos e în media trupei, una care nu se bucură de prea mare succes nici măcar în Argentina.

În orice caz, Tevez a avut sfătuitori înțelepți. „Apașul” a înțeles că nu-i rost de glorie în muzică și a decis să se concentreze pe fotbal. Ajuns la 33 de ani, acum evoluează în campionatul Chinei, unde câștigă 40 de milioane de euro pe sezon.

JOHAN CRUYFF

Partea bună e că legendarul fotbalist și antrenor olandez nu a scos decât o singură piesă de-a lungul vieții. Partea rea e că a scos o piesă care se cheamă „Oei Oei Oei”, în care cântă despre cum vărul său pierde un meci de box, după care se duc împreună într-un pub, sunt trași pe sfoară, apoi el îl conduce pe învins acasă, unde soția îl așteaptă furioasă. Serios, despre asta e vorba în cântecul lui Cruyff.


Citește și: Top 5 povești memorabile de la meciurile jucate de Crăciun în Anglia


ASAMOAH GYAN

Părerile cu privire la talentul muzical al actualului atacant de la Kayserispor sunt împărțite. În timp ce-n Europa e luat peste picior pentru ce cântă, dar și pentru c-o face sub titulatura „Baby Jet”, acasă, în Ghana, piesa de mai sus a fost super premiată.

Momentan, cariera muzicală a lui Gyan e în pauză, vârful „Stelelor Negre” concentrându-se exclusiv pe cariera de jucător. Însă, după cum anunța în 2015, e foarte probabil să revină în muzică după ce-și încheie activitatea de fotbalist.

ALEXI LALAS

Chiar dacă a fost pasionat de rock încă din adolescență, Alexi Lalas a devenit celebru datorită fotbalului. Fundașul cu alură rock’n roll a impresionat la Mondialul din 1994, prestațiile sale asigurându-i un contract în Serie A, la Padova.


Citește și: Top 5 fotbaliști români arestați în străinătate


După ce l-au descoperit pe terenul de joc, oamenii au început să-i asculte și muzica. Și au ce să asculte, cel puțin din punct de vedere al cantității. Alexi a scos câteva albume cu trupa sa din colegiu, The Gypsies, unul chiar în timpul Cupei Mondiale din 1994, iar din 1998 s-a concentrat pe cariera solo. A fost extrem de productiv, iar anul trecut și-a lansat al patrulea album.

Comentarii