În lume există numeroase stadioane incredibile, spațioase și dotate cu facilități moderne, însă puține dintre ele au norocul să fie înconjurate de peisaje naturale pitorești, care să te facă să exclami „Wow!”. Din acest punct de vedere, Nordul Europei (unde am inclus și Groenlanda, regiune autonomă a Danemarcei) e o zonă extrem de ofertantă.
Sigur, arenele sportive de mai jos nu au (și nu vor avea vreodată) anvergura unor arene celebre precum Old Trafford, San Siro sau Camp Nou. Unele dintre ele n-au nici măcar tribune în adevăratul sens al cuvântului, însă toate compensează din plin prin împrejurimile naturale ieșite din comun.
EIDI STADIUM – EIDI, INSULELE FEROE
Nu există locuri pentru suporteri pe splendidul stadionul Eidi, aflat în orașul cu același nume din nord-vestul Insulelor Feroe. Nici măcar mingile nu sunt în siguranță aici, stadionul fiind situat la doar câțiva metri de Oceanul Atlantic. Noroc că nu se joacă cine știe ce meciuri importante la Eidi, ci doar partide ocazionale între amatori.
HASTEINSVÖLLUR – VESTMANNAEYJAR, ISLANDA
Deschis încă din 1912, Hasteinsvollur este construit într-o vale uriașă, la poalele vulcanului Eldfell, care a erupt ultima oară în 1973. Stadionul are o capacitate de 2.300 de locuri (dintre care doar vreo 600 pe scaune) și se află în orașul (cu nume imposibil de propunțat) Vestmannaeyjar. Ca fapt divers, echipa locală evoluează în prima ligă și a câștigat de trei ori campionatul Islandei, însă e greu să te concentrezi pe fotbal când la câțiva metri de tine ai un vulcan impunător.
SVANGASKARD – TOFTIR, INSULELE FEROE
Stadionul Svangaskard (sau Tofta Leikvollur) e construit pe un deal din Toftir, Insulele Feroe, la o aruncătură de băț de ocean. Inaugurat în 1980, stadionul are o capacitate de 6.000 de locuri, în condițiile în care Toftir este un sat cu aproximativ 800 de locuitori (mai exact 793, conform ultimului recensământ). Recordul de asistență s-a înregistrat în 1998, când 6.642 de feroezi s-au înghesuit să vadă cum naționala țării lor învinge Malta, cu 2-1.
AKRANESVÖLLUR – AKRANES, ISLANDA
Aflat în orășelul Akranes de pe coasta de vest a Islandei, stadionul Akranesvollur e la doi pași (literalmente doi pași) de Oceanul Atlantic. Construit în 1935, poate primi aproape 5.000 de oameni. Este „casa” lui IA Akraness, club care, cu 18 titluri și nouă cupe naționale câștigate, e unul dintre „giganții” fotbalului islandez.
TERENUL DIN TASIILAQ – TASILAQ, GROENLANDA
Construit în 1960, terenul din Tasilaq poate să găzduiască (pe colinele din împrejurimi) până la 500 de spectatori. Dimensiunile suprafeței de joc sunt reduse (atât pe lungime, cât și pe lățime), dar chiar și așa, terenul din Tasilaq a fost multă vreme cel mai mare din estul Groenlandei. Ce-i drept, condițiile de joc sunt departe de a fi ideale, însă cine ar refuza o miuță pe acest „stadion”?
SIGLUFJORDURVÖLLUR – SIGLUFJORDUR, ISLANDA
Probabil cel mai liniștit și izolat stadion din lume. Aflat în Siglufjordur, un mic orășel de pescari din nordul Islandei, este ceea ce numesc „acasă” jucătorii lui Knattspyrnufelag Siglufjordur (pariu că n-o să reții numele ăsta?!), echipă care evoluează în ligile inferioare din Islanda.
HENNINGSVAER STADION – HENNINGSVAER, NORVEGIA
Stadionul din satul pescăresc Henningsvaer, situat în arhipeleagul stâncos Lofoten, te lasă fără cuvinte. Minunea de mai sus nu are tribune, ci doar câțiva metri de asfalt în jurul terenului, folosiți de obicei pentru parcare. Privilegiul să joace aici îl au diverse formații de copii, precum și echipa locală, înscrisă într-o ligă de amatori din Norvegia.
QEQERTARSUAQ STADIUM – QEQERTARSUAQ, GROENLANDA
Stadionul Qeqertarsuaq se află pe insula vulcanică Disko, a fost inaugurat chiar în acest an și beneficiază de gazon artificial. Panorama este superbă, terenul fiind așezat între un munte pe care localnicii îl numesc „Marele Canion” și o plajă de nisip negru.
AKER STADION – MOLDE, NORVEGIA
Stadionul pe care joacă Molde FK, fostă adversară a Stelei în 2012, are o priveliște extraordinară. Situată chiar pe marginea unui fiord, la poalele muntelui, arena Aker a fost inaugurată în 1998 și are capacitatea de 11.800 de locuri. Totuși, recordul de asistență e de 13.308 spectatori și a fost înregistrat la un meci amical între Norvegia și Arabia Saudită.
Citește și:
Top 5 povești memorabile de la meciurile jucate de Crăciun în Anglia
Istoria nonconformistă a lui Union Berlin, clubul care de Crăciun adună 30 de mii de fani pe stadion
„Aici până și managerul clubului ajută la curățenie!” Andrei Ciolacu, uimit de ce-a găsit în Singapore