Înainte de Crăciun, pe 23 decembrie, fanii lui Union Berlin (club din liga secundă germană) au fost protagoniștii unui moment emoționant, care a lăsat cu gura căscată lumea fotbalului. „Înarmați” cu lumânări și căciulițe de Moș Crăciuni, 30 de mii de suporteri berlinezi și-au dat întâlnire pe stadionul echipei favorite și timp de 90 de minute au susținut un spectaculos concert de colinde.
Nu a fost primul eveniment de tipul ăsta. Inedita acțiune a suporterilor lui Union e deja o tradiție veche de 14 ani. Ce-i drept, la primul „concert”, în 2003, la stadion au venit doar 89 de fani excentrici, care au cântat colinde, au mâncat și-au băut vin fiert chiar pe gazon. Însă numărul oamenilor prezenți la „Union Weihnachtssingen” (Cântarea de Crăciun) a crescut remarcabil an de an, ajungând până la zece mii în 2010 și aproape 30 de mii în 2016 și 2017.
Cel mai inventiv club din lume: „sufrageria” de pe stadionul în care stai în picioare
Din punct de vedere sportiv, Union Berlin s-a aflat mereu în umbra concitadinelor Hertha și – până la reunificarea Germaniei – Dynamo. Numai că „Eisern Union”, așa cum este cunoscut clubul din Berlin, a compensat întotdeauna prin inițiativele ieșite din comun și pasiunea (aproape) inexplicabilă a fanilor.
În 2008, aceștia au mers până în punctul în care au muncit voluntar pentru modernizarea arenei An der Alten Forsterei, „casa” clubului. 2.300 de suporteri dedicați au lucrat 140.000 de ore fără să primească vreun ban, iar după 300 de zile stadionul era gata.
Aflată într-o suburbie a Berlinului, în mijlocul pădurii Koepenick, arena lui Union e una specială, și nu doar pentru că suporterii au reconstruit-o cărămidă cu cărămidă. Deși capacitatea este de 22 de mii de oameni, stadionul are doar 3.617 locuri pe scaune, tocmai pentru a încuraja spectatorii să se manifeste liber. Iar strategia dă roade: la meciurile de acasă, fiecare jucător al lui Union e primit de spectatori cu strigarea „Fußballgott!”(„Zeul fotbalului”).
În timpul Campionatului Mondial din 2014, berlinezii au fost din nou pe prima pagină a ziarelor de pe întreaga planeta. La invitația conducerii clubului, fanii lui Union au transformat stadionul echipei într-o imensă „sufragerie” cu 800 de canapele așezate fix pe teren, de unde au urmărit confortabil meciurile proiectate pe un ecran gigant.
„Sânge pentru Union”. La propriu
Momentul de referință în istoria lui Union Berlin s-a petrecut în 2004, când clubul avea nevoie urgentă de 1,5 milioane de euro pentru a evita falimentul și excluderea din competițiile disputate sub egida Federației Germane de Fotbal. În ajutorul lui Eisern Union a sărit omul de afaceri Dirk Zingler, un simpatizant al echipei, care a acoperit cea mai mare parte din sumă.
În paralel, suporterii au demarat campania intitulată „Sânge pentru Union”. Numele n-a fost deloc aluziv, pentru că fanii efectiv au donat sânge la spitalele din Berlin și-au direcționat banii primiți către club.
Citește și: Cei mai cunoscuți fotbaliști care au vrut să devină muzicieni (și majoritatea au eșuat)
De atunci, relația dintre conducere și fani e mai strânsă decât la orice echipă din lume. Dirk Zingler, devenit președinte al clubului, funcție pe care o ocupă și azi, este unul dintre cei mai înfocați fani ai lui Union. Întrebat de presa germană ce părere are despre suporterii care au amendat comportamentul polițiștilor din timpul unei partide în deplasare cu Eintracht Frankfurt, Zingler a răspuns scurt: „Nu trebuie să-mi spună nimeni ce s-a întâmplat acolo. Am fost unul dintre cei 1.500 de fani ai lui Union prezenți pe stadion”.
La rândul lor, fotbaliștii sunt fericiți la clubul berlinez. „Nu doar atmosfera extraordinară te face să te simți bine aici, ci și înțelegerea fanilor. Nu ne cer să câștigăm fiecare meci, ci doar să dăm mereu tot ce putem”, explica Christian Stuff, fost fundaș al „roș-albilor” între 2006 și 2014.
De partea greșită a Zidului
Înființată în 1906, sub numele de FC Olympia Obserschoneweide, și localizată în sud-estul Berlinului, Union a evoluat în perioada 1949-1990 în competițiile fotbalistice din Germania de Est. În 1950, jucătorii lui Union au fugit în Berlinul de Vest, pentru că guvernul comunist le-a interzis să participe, în orașul Kiel, la faza finală a Campionatului Germaniei. Clubul a fost reînființat abia în 1966, în timpul remanierii sportive din Germania de Est.
Însă istoria a demonstrat că Union s-a aflat de partea greșită a Zidului. Club liber, fără legături cu Armata sau Poliția, ca Dynamo Berlin sau Dynamo Dresda, n-a fost pe placul autorităților comuniste. Drept urmare nu a câștigat niciodată campionatul, iar singura performanță din acei ani rămâne cucerirea Cupei RDG-ului, în 1968.
În lipsa performanțelor, clubul a supraviețuit datorită pasiunii neîntrerupte a suporterilor. În acei ani, Union avea o medie de 20 de mii de spectatori la partidele de acasă. „Clubul ăsta a pierdut mai multe meciuri decât a câștigat, dar fanii nu ne-au dezamăgit niciodată. Atmosfera a fost mereu incredibilă”, spunea Rolf Weber, care a evoluat pentru Union între 1970 și 1981.
Citește și: Top 5 povești memorabile de la meciurile jucate de Crăciun în Anglia
Clubul „cool” al Berlinului
Imnul lui Union Berlin e cântat de vedeta punk-rock Nina Hagen
După reunificare, Union a traversat lungi perioade de criză financiară. În 1993 și 1994 a câștigat liga regională, însă n-a primit licență să joace în a doua divizie din cauza lipsei banilor. „Roș-albii” au ajuns în 2. Bundesliga abia în vara lui 2001, an în care au jucat și finala Cupei Germaniei, pierdută împotriva lui Schalke 04.
După două retrogradări succesive, Union a picat în liga a patra în 2005. Dar și-a revenit, iar din 2009 echipa din sud-estul Berlinului este prezentă an de an în 2. Bundesliga, sezonul trecut fiind chiar la un pas de promovare. Mai important de atât, clubul a devenit unul extrem de popular printre locuitorii mai noi ai Berlinului, îndrăgostiți iremediabil de boemia specifică lui Union.
În noiembrie 2015, Union a întins o mână de ajutor pentru 120 de refugiați, oferindu-le adăpost pe timp de iarnă într-un spațiu achiziționat inițial pentru activitățile fanilor. „Nu putem influența fluxul de refugiați sau politica internațională. Suntem doar un club de fotbal. Însă toți suntem uniți prin valori umaniste și putem să-i ajutăm pe cei care au nevoie”, declara atunci președintele clubului.
CIFRE
1923 e anul în care Union a fost vicecampioană a Germaniei, cea mai bună clasare din istorie
1 participare în cupele europene au „roș-albii”, în sezonul 2001-2002 al Cupei UEFA. Au trecut în primul tur de finlandezii de la Haka, fiind eliminați apoi de Litex Loveci
37.000 de locuri va avea din 2020 stadionul lui Union, dintre care peste 8.000 vor fi în picioare