Eidur Gudjohnsen, Keith Gillespie, Paul Merson sau Wayne Rooney sunt doar câțiva fotbaliști celebri care au pierdut averi în cazinouri, la blackjack sau la ruletă. De altfel, un studiu realizat de Asociația Sociologilor din Marea Britanie arată că jocurile de noroc sunt un viciu tot mai întâlnit printre jucătorii din Premier League. O altă cercetare spune că fotbaliștii sunt de trei ori mai predispuși să aibă probleme cu jocurile de noroc decât restul tinerilor.

Evident că mirajul câștigurilor rapide și ușoare i-a atras și pe oamenii de fotbal din România, de la Marius Șumudică până la Sabin Ilie sau Victor Pițurcă. Mai jos ai câteva povești epice ale unor jucători și antrenori români care au lipsit la cursurile de management al riscului:

Marius Șumudică a pierdut 15 mii de euro la ruletă înaintea unui meci din Ungaria

Șumudică povestește cum mânca pe ruletă

Excentricul Marius Șumudică a recunoscut că-n urmă cu 10-12 ani a fost dependent de ruletă, care i-a mâncat o grămadă de bani. „O luasem razna, aveam mari probleme cu cazinourile.” În 2016, antrenorul lui Kayserispor a rememorat un episod petrecut în Ungaria, când evolua pentru Debrecen.

„Aveam meci a doua zi și seara m-am dus cu Selymeș să mâncăm la restaurantul președintelui. Mă duc acolo, pac, ruletă. Nu aveam cum să mă abțin, eram bolnav. Mâncam pe ruletă, asta era ruletă electronică. Am băgat ce-am băgat, am pierdut banii. Îi zic femeii care era angajată acolo să bage în continuare, că îi aduc eu banii. Ea a băgat și eu am jucat până la șase dimineața. Am pierdut vreo 15 mii de euro. La final, zice să îi dau banii, că o dă afară. De unde să îi dau banii? Îl scol pe Selymeş, iau legătura cu președintele clubului şi îi spun ce s-a întâmplat. Mi-a zis că sunt bolnav, a făcut şedinţă și ne-a pus în contract că dacă jucăm la ruletă ne amendează.”

Sabin Ilie se ducea la păcănele cu căciula pe cap, ca să nu fie recunoscut

Jocurile de noroc i-au făcut nenumărate probleme fostului golgheter al Stelei de la mijlocul anilor ’90. În 2005, când evolua pentru FC Vaslui, a fost scos din lot de Mircea Rednic pentru c-a fost prins la ruletă. În perioada Rapid, Sabin ar fi pierdut 20 de mii de euro într-o singură noapte la jocuri de noroc, apoi s-ar fi jurat că n-o să mai calce vreodată în cazino.

Nu s-a ținut de promisiune. În 2012, fratele „Cobrei” era dependent de cazino și pierduse deja toți banii câștigați în carieră (vreo cinci milioane de euro). Exasperat de comportamentul lui, Adrian Ilie l-ar fi dat afară afară din casă. Fostul atacant era ruinat: dormea pe la prieteni și își vânduse până și mașinile, ca să-și întrețină viciul. Anul trecut, Sabin își omora timpul tot pe la aparate, fiind surprins de paparazzii într-o sală de jocuri, cu căciula trasă pe cap, ca să nu fie recunoscut de dușmani.

Ioan Timofte i-a dat lui Borcea acțiuni la hotelul său, ca să-și plătească datoriile acumulate la ruletă

După ce a agățat ghetele-n cui, fostul mijlocaș ofensiv de la Porto și Boavista și-a deschis un hotel în Timișoara. Doar că, în paralel, l-a prins microbul cazinourilor și a început să toace încet-încet toți banii câștigați din fotbal.

În 2008, Timofte a ajuns dator vândut din cauza ruletei și i-a cedat lui Cristi Borcea, pe șase milioane de euro, 70 la sută dintre acțiunile hotelului său. Cu doar un an în urmă, fostul jucător al Boavistei îi vânduse un prim pachet de acțiuni aceluiași Borcea, tot pentru a-și plăti creditorii. Fostul internațional, care se jura că s-a lăsat de jocurile de noroc, a avut probleme și mai grave recent, în 2017, când a fost ridicat de mascați pentru implicare într-un caz de cămătărie.

Laurențiu Lică a câștigat 4.000 de dolari la blackjact, dar i-a lăsat la ruletă de frica mafioților

Fost jucător la Dinamo și Rocar la sfârșitul anilor ’90, Laurențiu Lică s-a transferat în Belarus în anul 2000. A jucat un sezon la Torpedo Minsk, experiență care l-a marcat. Într-un interviu pentru Libertatea, Lică povestea că a refuzat casa și autoturismul oferite de club, ca să nu fie luat la ochi de mafia locală:„Stăteam la hotel și mă luau cu mașina clubului, pentru că te împușcau la semafor și-ți luau automobilul.”

Tot mafia din Belarus l-a privat pe Lică și de-un profit frumușel la cazino. „Am câștigat patru mii de dolari la blackjack. Au venit imediat lângă mine niște bodyguarzi, așa că am jucat toți banii la ruletă, pe un număr. Doar ca să pierd și să scap de ei”, rememora fotbalistul român.

Victor Pițurcă trișa la cazino și-a fost închis pentru barbut înainte de ’89

Pițurcă prins că trișează într-un cazino din București

Despre Victor Pițurcă și jocurile de noroc circulă atâtea povești spumoase, încât atunci când auzi de „zar” sau „barbut” te gândești instantaneu la fostul selecționer al naționalei. Înainte de revoluție, Piți a fost reținut de Miliție după ce-a fost prins în flagrant în timpul unei partide de barbut jucate pe 120 de mii de lei. A stat aproape o lună în arest, unde a primit hainele vărgate cu numărul 328.

În 2002, „Satana” a fost prins trișând la poker într-un cazino din București. Ingenios și inventiv, Victor Pițurcă plasase strategic o cameră video într-un pachet de țigări fals, ca să urmărească ce cărți servește dealerul. Camera trimitea semnal video în afara cazinoului, iar cineva îi informa pe Piți, dotat cu o cască. Sistemul i-a adus fostului selecționer câștiguri de 170 de mii de euro în doar câteva zile, până când proprietarii cazinoului s-au prins de schemă.

Pițurcă Jr. a pierdut atât de mulți bani la ruletă, încât nici cămătarii n-au vrut să-l mai finanțeze

Fiul lui Victor Pițurcă, Alexandru, a moștenit pasiunea pentru jocuri de la tatăl său. Între Crăciunul și Revelionul din 2009, juniorul a dat câteva ture la ruletă, unde a făcut praf 20 de mii de euro.

„Prima dată a pierdut în jur de opt mii de euro, a doua zi a venit să-și recupereze banii, dar a mai pierdut 12 mii. A băut mult, apoi a început să se împrumute la cămătari”, relata un martor. Spre dimineață, Pițurcă Jr. ar fi fost atât de tiltat încât paria câte o mie de euro pe-un număr, până și cămătarii refuzând să-i mai împrumute bani.

Ruleta a înghițit o sută de mii de euro de la „Flocea”

Deși pare mai degrabă genul care joacă macao sau bingo duminica, se pare că și Florin Marin – zis „Flocea” – a acumulat datorii uriașe din cauza ruletei. Antrenorul a contactat boala jocurilor de noroc de la Victor Pițurcă și Gabriel Boldici (fost antrenor secund la națională), alături de care juca poker. De la cărți a dat-o pe ruletă și-a pierdut cam tot ce adunase în cariera de jucător și tehnician.

„Numai în Piatra Neamț ar fi acumulat datorii de 100 de mii de euro. Unui cămătar din oraș, porelit Marțagai, îi datorează șase mii, altuia 30 de mii. A împrumutat trei mii de euro și de la un jucător, Andrei Marc, a luat bani și de tatăl fostului fotbalist Florin Nohai, care deține un service auto. Și-a pus gaj mașina”, povestea un personaj din orașul de sub Pietricica.

Comentarii