Viorel Năstase e un nume destul de puțin popular în România, cu toate că fostul atacant a evoluat opt ani de zile, între 1971 și 1979, la Steaua București. Și nu fără succes: a marcat 78 de goluri pentru „roș-albaștri”, patru dintre ele în poarta Barcelonei.

De meserie vârf împins, tehnic și cu un stâng devastator, Năstase a fugit de regimul Ceaușescu în toamna lui 1979. După o partidă jucată cu Steaua la Berna, a dispărut din camera hotelului în care era cazată delegația „militarilor”, iar la câteva zile a cerut azil politic în Elveția. Avea 26 de ani și ocazia unică să-și continue cariera în Occident, departe de regimul restrictiv din țară.

Șase meciuri în cupele europene, patru goluri în poarta Barcelonei

Viorel Năstase (dreapta) în tricoul Stelei. Fotografie via http://www.romaniansoccer.ro

Născut în octombrie 1953, la București, Viorel Năstase și-a început drumul în fotbal la Progresul. A debutat la echipa de seniori a clubului din Parcul cu Platani încă de la 16 ani, iar în sezonul 1970-1971 a făcut cuplu în atac cu Mircea Sandu. După retrogradarea „bancarilor” în a doua ligă, Năstase, pe atunci un puști de perspectivă, a fost transferat de Steaua.

S-a remarcat rapid la clubul din Ghencea, pentru care a jucat în total 166 de meciuri. A cucerit și patru trofee, două titluri de campion și două cupe ale României, însă de povestit nepoților rămâne aventura sa în cupele europene.

În opt ani la Steaua, Năstase a prins doar șase meciuri europene, cinci în Cupa Cupelor și unul în Cupa UEFA. Trei au fost împotriva Barcelonei, iar Năstase a marcat în fiecare dintre ele! Câte un gol în două meciuri pe Camp Nou (un 1-0 în 1971 și un 1-5 în 1977) și o „dublă” la București, pe stadionul Republica, la returul din 1971, câștigat de steliști cu 2-1.

Suspendat în țară pentru că juca poker, golgheter în Germania

Viorel Năstase, în perioada 1860 Munchen. Fotografie via fantagazzetta.com

Primele probleme din cauza indisciplinei le-a avut în România. În toamna lui 1977, clubul Steaua anunța că îl exclude pe viață din fotbal, pe motiv că lipsește de la antrenamente și joacă poker. Decizia n-a fost menținută ulterior, însă acela pare să fi fost momentul în care Năstase s-a hotărât să fugă din țară și să se bucure de o viață liberă în străinătate.

După ce a primit azil politic în Elveția, a stat pe bară un an, iar în 1980 a semnat primul său contract în Occident, cu TSV 1860 Munchen. În Bavaria a făcut cuplu de atac cu (pe atunci tânărul) Rudi Voller, a marcat 15 goluri (în ceea ce avea să rămână cel mai bun sezon al său), dar echipa „leilor” a retrogradat din Bundesliga.

Fotbalistic, a lăsat o impresie excelentă în Germania, numai că a ieșit în evidență și prin numeroase acte de indisciplină. La vremea aceea, directorul sportiv al lui TSV Munchen spunea că, deși talentat, Năstase e departe de a fi un adevărat profesionist, având mari probleme cu alcoolul și fiind un obișnuit al petrecerilor din oraș. Din cauza acestor derapaje, clubul bavarez a decis să scape de el.

Petreceri monstruoase în Italia, cu alcool, midii și femei

Românul Viorel Năstase în tricoul lui Catanzaro. Fotografie via Wikimedia

De la Munchen a ajuns în Italia, la Catanzaro, unde a fost primit ca o adevărată vedetă. Clubul din Calabria, care în acei ani evolua în Serie A, a plătit 400 de milioane de lire italiene pentru Năstase. Românul avea misiunea dificilă să-l înlocuiască pe Massimo Palanca, o legendă a clubului, tocmai plecat la Napoli.

La prezentare, Viorel Năstase a negat vehement zvonurile cu privire la viața sa extrasportivă și a promis multe goluri. În primele cinci etape din Serie A, atacantul român n-a marcat, însă nici n-a dezamăgit. În a șasea rundă, într-un meci cu Como, înscrie primul său gol, însă suferă o ruptură de tibie care avea să-l țină pe tușă jumătate de an.


Citește și: Poker, mașini și fotbal: viața de thriller a primului român care a jucat la FC Barcelona


În acest moment, românul se transformă total și decide să se bucure de tot ce regimul comunist din țară îi interzisese atâția ani. Așa că, în vila pusă la dispoziție de clubul italian, Năstase ține chefuri peste chefuri, cu râuri de bere, mâncare aleasă (îi plăceau mai ales midiile cu chili!) și femei frumoase.

Veștile despre viața dusă de Năstase ajung și la urechile lui Bruno Pace, antrenorul echipei. Într-o seară, tehnicianul aude că Năstase e beat într-o discotecă din oraș, așa că se duce să-l caute. „L-am găsit sub masă, într-o stare jalnică. Mi-a oferit o băutură, iar a doua zi în ziar a apărut că eu eram băut și-am făcut scandal”, povestea fostul antrenor al lui Catanzaro.

A fugit (și) din Italia, iar acum antrenează copii în Argentina

Rezumatul meciului Barcelona – Steaua din 1977. Scorul final a fost 5-1, golul românilor fiind marcat de Viorel Năstase

După ce s-a refăcut, în primăvara lui 1982, Năstase nu a mai prins primul 11 al lui Catanzaro. Nici în acel sezon, când calabrezii au încheiat Serie A pe-un neașteptat loc șapte, nici în următorul, în care gruparea din sudul Italiei a terminat pe ultima poziție și a retrogradat în Serie B.

Atacantul român nu a confirmat nici în liga a doua, deși președintele clubului își punea mari speranțe în el. Forma lui Năstase a rămas constant slabă, iar într-o dimineață de februarie, în 1984, Năstase fuge de la echipă. Bilanțul la Catanzaro în cei aproape trei ani? 31 de meciuri jucate și trei goluri reușite, câte unul în fiecare sezon.

Părăsește Italia fără să fie regretat de nimeni (jurnaliștii italieni îl consideră și azi printre cei mai slabi stranieri din istoria Seriei A) și reapare în Austria, în toamna lui 1984. Joacă trei meciuri pentru FC Salzburg, după care dispare definitiv din lumea fotbalului. O perioadă, informațiile despre soarta lui Viorel Năstase sunt neclare. Se spune despre el c-ar fi devenit patron de bordel în Austria sau c-ar fi fost condamnat acasă, în România.


Citește și: Imagini inedite cu stadioanele minune din Nordul Europei


În 2012, presa din Catanzaro l-a găsit în Argentina. „În Italia am simțit gustul libertății. Dorința mea de a savura viața m-a dus la exces și-am devenit sclavul alcoolului. Am fost naiv, dar nu mai contează”, povestea Viorel Năstase. „Am uitat acea perioadă și mi-am regăsit deminitatea. Acum trăiesc liniștit și antrenez niște băieți care sper să devină campioni într-o zi”, mai spunea românul.

URMĂREȘTE THE PLAYMAKER PE FACEBOOK

Comentarii