Dacă ar exista un Banged Up Abroad cu fotbaliști, românii nu s-ar face de râs. Sigur, cei mai mulți jucători din țară pleacă afară cu intenții sută la sută legale (ce-i drept, mulți nu se adaptează și se-ntorc acasă, dar asta-i altă discuție). Dar există și conaționali care o dau în bară rău de tot. Mai jos ai aventurile unor băieți trufași, toți născuți între Carpați, care au sfârșit cu cătușele la mâini printre străini:

Răzvan Voicu Florea – arestat pe o autostradă din Anglia pentru că transporta 16 kilograme de cocaină

În aprilie 2016, Răzvan Voicu Florea, fost fotbalist în Liga I, rula relaxat pe autostrada britanică M6, la volanul unui Nissan Micra gri. În apropierea orașului Crewe, polițiștii englezi l-au oprit pentru un control de rutină și-au găsit în mașina lui 16 kilograme de cocaină, în valoare de șase milioane de euro. ȘASE (6) MILIOANE DE EURO! Românul împachetase cu grijă cocaină. O împărțise în 16 pachete, pe care le îndesase într-o valiză pitită în portbagajul autoturismului său.

Florea, care a evoluat de-a lungul carierei la Gloria Bistrița – unde a prins opt meciuri în prima ligă, Farul, Alba Iulia, Dunărea Galați sau Unirea Slobozia, s-a lăsat de fotbal în 2014, la numai 30 de ani. După ce s-a retras, a plecat în Londra ca să înceapă o viață nouă, însă totul s-a frânt pe autostrada M6, în acea zi de aprilie.

Pus în fața evidențelor, românul și-a recunoscut vina în fața tribunalului din Chester, iar pe 22 iulie 2016 a fost condamnat la șase ani de închisoare. Practic, câte unul pentru fiecare milion de euro pe care l-ar fi încasat după vânzarea cocainei.

URMĂREȘTE THE PLAYMAKER PE FACEBOOK!

Iulian Chiriță – arestat la Barcelona pentru tipărirea de bani falși

Târgovișteanul cu trei selecții în echipa națională a fost un jucător popular în România anilor ’90. Ex-atacant, printre altele, la Rapid și Dinamo, Chiriță se plângea în 2013 c-a investit prost toți banii câștigați din fotbal, așa că a rămas lefter și de rușine a plecat în Spania. Acolo a început de jos, ca un om obișnuit. S-a făcut electrician și, ce soartă dură!, a fost nevoit chiar să meargă cu autobozul: „De unde obișnuiam să schimb jeep-urile ca pe cămăși, am umblat aici cu autobuzul, cu trenul sau chiar pe jos. Dar ne-am revenit. Am luat un Citroen, probabil că vom mai cumpăra o mașină, sănătoși să fim!”

Dar doi ani mai târziu, în octombrie 2015, Iulian Chiriță a fost luat pe sus de mascați, din propria casă, și dus la răcoare. Fostul fotbalist deținea un restaurant în Castelldefels, un orășel de lângă Bacelona, unde, conform procurorilor spanioli, s-ar fi falsificat cărți de credit și s-ar fi tipărit bani. De după gratii, Chiriță se jura că-i nedreptățit de spanioli.

„Ne-au pus pe burtă pe toți, întreaga familie, inclusiv pe nevastă-mea. Pe mine m-au încătușat și m-au trimis la Carcel Modelo, penitenciarul pentru bărbați din Barcelona, o derăpănătură din centrul orașului. Cică dosarul e la secret, nu-i cunoaște conținutul nici avocatul, care m-a costat deja vreo trei mii de euro. Să se dărâme zidurile astea pe mine dacă am greșit cu ceva”, povestea disperat Chiriță pentru Gsp.

Dănuț Lupu – arestat la Atena pentru legături cu o bandă de hoți

Mereu considerat un jucător talentat, dar cu toane, Dănuț Lupu a a fost transferat în Grecia, la Panathinaikos Atena, imediat după Revoluție. Mutare pe care el nu și-a dorit-o, după cum mărturisea într-un interviu din 2006: „Vasile Ianul, președintele de atunci al lui Dinamo, și Ministerul de Interne m-au forțat să mă duc. Nu voiam, dar eram vânduți ca sacii de cartofi.”

Aterizat în capitala Greciei, rebelul Lupu – pe atunci în vârstă de 23 de ani – s-a trezit singur într-o lume plină de posibilități. Povestea arestării sale din 1991 e contradictorie. Conform surselor oficiale, Lupu a fost acuzat că este capul unei bande de hoți români care fură diverse bunuri, de la autoturisme până la haine de blană. Instanța elenă a concluzionat că lucrurile șterpelite erau depozitate în casa fostului internațional, așa că l-a condamnat pe Lupu la un an și jumătate de închisoare.


Citește și: Meciul de Cartea Recordurilor: 80 de mii de spectatori în liga a doua


Lupu are însă altă versiune: „Nu voiam să îmi prelungesc contractul cu Panathinaikos, așa că președintele echipei, influentul Vardinoyanis, mi-a înscenat totul. M-a chemat la el în birou, moment în care am fost ridicat și închis pentru două luni și 18 zile.” Adevărul gol-goluț e pierdut în negura timpului, însă cert e că Lupu n-a fost niciodată prieten cu legea. Spre exemplu, în 2005 a fost oprit în timp ce conducea o mașină neînmatriculată în București. Asta după ce cu o lună înainte fusese prins pe aeroportul din București cu 79 de mii de euro nedeclarați, pe care-i ascunsese în niște cutii de pantofi.

Cristian Cristea – arestat la Melbourne pentru implicare în mafia pariurilor

În vara lui 2013, fostul vârf de la Snagov, Viitorul sau Târgu Mureș lăsa România ca să joace fotbal în a doua ligă din Australia, la Melbourne Southern Stars. Mutare ciudată, mai ales pentru că salariile în a doua divizie australiană nu depășesc 3.500 de euro pe lună, sub nivelul primului eșalon de la noi. La doar câteva luni de la exoticul transfer, Cristea s-a aflat în centrul unui imens scandal. Alături de antrenorul echipei și de alți șapte colegi, românul a fost arestat, cu suspiciunea că ar fi participat la trucarea unor meciuri pentru mafia pariurilor.

După ce-a dat cu subsemnatul, Cristea a fost eliberat, dar fără drept de a părăsi Australia și cu obligația de a se prezenta ulterior la alte interogatorii. Curios, se pare că investigația poliției australiene a pornit de la o sesizare făcută de o agenție de monitorizare a pariurilor, dar și de la câteva poze opulente din timpul unei vacanțe în Bali, pe care fotbaliștii lui Southern Stars le-au postat pe Facebook.

Până la urmă, Cristea a fost înștiințat că nu mai este suspect în anchetă și a primit permisiunea de a părăsi Australia. Revenit acasă, românul a jucat pentru Farul, Oțelul și Berceni, iar din 2016 evoluează la AS Galatina, în ligile regionale din Italia.


Citește și: Românul care a antrenat în Africa Neagră și a trăit războiul din Siria. „Nu sunt nici preot, nici imam!”


Claudiu Răducanu – arestat la Cancun pentru clonare de carduri

Olteanul cunoscut ca „Blocnotes” – care considera yacht-ul cea mai tare mașină din lume și despre care gurile rele povestesc că, venit prima dată la București, n-a știut să iasă din Gara de Nord – a fost mereu un soi de Inzaghi, după un an la Craiova, al fotbalului românesc.

Problemele fostului atacant al Stelei au început când fosta soție i-a luat toți banii agonisiți în carieră, vreo două milioane de euro cu totul. De atunci i-a mers tot mai rău, iar în octombrie 2014 a fost reținut într-un mall din Cancun, Mexic, în timp ce încerca să scoată bani din bancomat cu carduri false. 60 de carduri clonate și 30 de mii de pesos (aproximativ 1.400 de euro) avea Răducanu la el în momentul reținerii. Prins în fapt, românul a vrut să-i dea mită polițistului mexican, numai că a fost imediat încătușat și acuzat de clonare de carduri și dare de mită. O scurtă perioadă a stat într-o închisoare mexicană, după care a plătit cauțiunea de o mie de euro și a fost eliberat.

A mai zăbovit o vreme prin Mexic, într-un centru de plasament din Cancun, apoi s-a întors în țară, unde a lucrat ca profesor de sport la o școală din Craiova. La sfârșitul lui 2015, avocatul său l-a anunțat nu va fi condamnat pentru infracțiunile comise. De atunci, „Blocnotes” s-a reorientat. S-a înscris la o școală de antrenori din SUA și visează ca fostul său coleg de la Steaua, camerunezul Nana Falemi, să se facă antrenor și să-l ia „secund”.

Comentarii