De Crăciun, în timp ce restul europenilor stau la masă, în Anglia se joacă mult fotbal. Meciurile din această perioadă a anului sunt o tradiție care datează de mai bine de-un secol.

De altfel, până în 1959 se juca chiar în ziua de Crăciun, iar stadioanele erau arhipline. Spre exemplu, în sezonul 1948-1949, peste un milion de oameni au asistat la meciurile de pe 25 decembrie, recordul de 50 de mii fiind înregistrat la jocul dintre Hull City și Rotherham United.

Chiar dacă între timp englezii au renunțat la partidele disputate pe 25 (din cauza scăderii masive a numărului de spectactori și a limitării transportului public), tradiția continuă prin Boxing Day, etapă desfășurată anual pe 26 decembrie.

Iar de-a lungul timpului, jocurile din zilele de Crăciun au oferit o mulțime de povești memorabile. Uite-le mai jos pe cele mai tari:

Jucătorii lui Leyton Orient, beți criță la meciul cu Bournemouth

„Mai pune, că-i Crăciunul!”. Fotografie via fourfourtwo.com

Adevărul e că fotbaliștii din Anglia n-au fost niciodată fani ai etapei de Crăciun. În loc să stea acasă și să sărbătorească cu prietenii și familia, sunt nevoiți să intre pe teren și să alerge 90 de minute. În 1931, fotbaliștii de la Clapton Orient (actuala Leyton Orient) s-au gândit să împace și capra, și varza. S-au prezentat la meciul cu Bournemouth, doar că erau toți beți criță.

„Vinovat” a fost antrenorul echipei, care le-a oferit jucătorilor un butoi cu bere, pe care l-au dat gata împreună, chiar în gara Waterloo din Londra. Ted Crawford, atacantul celor de la Clapton, povestea că era atât de beat încât vedea două mingi, nu una, iar la un moment dat s-a prăbușit pe teren. „Ești în regulă?”, l-a întrebat arbitrul, după care meciul a continuat.

Scorul? Surprinzător, doar 2-1 pentru Bournemouth. Poate că totuși există un „Dumnezeu al bețivilor”.

Brighton & Hove Albion și-a completat primul 11 cu câțiva fani ai adversarei

Carrow Road în 1940. Norwich City joacă și azi aici. Fotografie via canaries.co.uk

În 1940, Brighton & Hove Albion s-a prezentat la meciul din deplasare cu Norwich City cu doar cinci băieți, dintre care trei erau juniori, iar unul împrumutat de la Bolton. Ca să strângă de-o echipă, cei de la Brighton au apelat la oamenii veniți pe stadionul Carrow Road: „Hei, are cineva chef să joace la noi în echipă?”.

Până la urmă, cazul s-a rezolvat: câțiva jucători de rezervă, dar și câțiva suporteri ai gazdelor au evoluat în acea zi pentru Brighton. Evident că meciul n-a fost unul echilibrat. Norwich s-a impus cu 18-0, într-un meci în care Fred Chadwick a marcat de șase ori.


Citește și: Poker, mașini și fotbal: viața de thriller a primului român care a jucat la FC Barcelona


Fotbaliștii care au jucat două meciuri de Crăciun, pentru două echipe diferite

Tommy Lawton, aici în tricoul lui Everton. Fotografie via dailymail.co.uk

Etapa de Crăciun din 1940 a avut și mai multe ciudățenii. S-au înregistrat scoruri de polo, precum un 9-3 între Southend și Clapton Orient (da, băieții care au venit beți la meci în 1931!) sau un 5-5 între Bury și Halifax, și s-au marcat 210 goluri în cele 40 de partide disputate.

Cum în acea vreme spectatorii se îngrămădeau la meciurile programate de Crăciun, câteva cluburi s-au gândit că-i rost de câștiguri financiare. Așa că au jucat două meciuri în acea zi. Spre exemplu, Leicester a pierdut (2-5) la Northampton de dimineață, dar s-a răzbunat la prânz, când a învins acasă cu 7-2.

Mai mult, câțiva fotbaliști au evoluat pentru echipe diferite în ziua aia. Printre ei, și vedetele vremii, Tommy Lawton și Len Shackleton. Primul a jucat la Everton de dimineață și la Tranmere după-amiaza, în timp ce al doilea a evoluat la primele ore pentru Bradford Park Avenue, iar spre prânz pentru Bradford City.


Citește și: Ascensiunea de Football Manager a clubului înființat de refugiații kurzi din Suedia


Portarul care rămas 15 minute pe teren după încheierea meciului, pentru că nu vedea din cauza ceții

„Sigur dominăm, că nu văd pe nimeni”. Fotografie via fourfourtwo.com

Din cauza ceții dense din Anglia, multe partide programate în ziua de Crăciun din 1937 au fost amânate. Însă meciul dintre Chelsea și Charlton, de pe Stamford Bridge, s-a jucat. Totuși, în minutul 61, la scorul de 1-1, arbitrul a oprit distracția, pentru că nu se mai vedea nimic. Din păcate, Sam Bartram, portarul lui Charlton, a aflat asta abia după un sfert de oră.

„Vedeam tot mai puțini oameni în fața mea. În timp ce-mi încălzeam picioarele, îmi imaginam că i-am fixat pe cei de la Chelsea în jumătatea lor. Timpul trecea, așa că am ieșit din careu. Tot nu vedeam nimic”, scria Bartram în autobiografia sa.

„După ceva timp, o figură a apărut din perdeaua de ceață. Era un polițist: «Ce naiba faci aici?», m-a întrebat. Atunci am aflat că meciul se terminase de un sfert de oră, iar stadionul era deja gol”, povestea bietul portar al lui Charlton. Când a ajuns în sfârșit la vestiare, Bartram a devenit subiect de glume pentru colegii săi, care făcuseră deja duș și erau gata de plecare.


Citește și: Top 5 fotbaliști români arestați în străinătate


66 de goluri marcate în etapa de Boxing Day

Fanii lui Manchester United nu-și amintesc cu plăcere Crăciunul din ’63

La etapa de Boxing Day din 1963, Moș Crăciun a venit cu un sac de goluri pentru fanii din Anglia. Nu mai puțin de 66 în cele zece partide jucate în prima ligă. Șase dintre ele încasate de Manchester United, care a pierdut cu 1-6 la Burnley.

Blackburn, Chelsea și Liverpool le-au demolat pe West Ham, Blackpool și Stoke, dar scorul care îți ia ochii e victoria lui Fulham cu Ipswich: 10-1. Trei partide s-au terminat la egalitate, dar măcar spectatorii au văzut goluri. Multe, multe goluri: două rezultate de 3-3 și un 4-4, între West Bromwich și Tottehnham.

Comentarii