Pe 2 ianuarie, brazilianul Marquinhos Calazans, fotbalist la Fluminense, se afla într-un bar din Rio de Janeiro alături de iubita sa. Atacantul de 21 de ani era încă în recuperare după ce în septembrie suferise o operație complicată la genunchiul drept. Urma să fie apt din nou și să revină pe teren în martie, însă nu va mai putea face asta după ce a trăit coșmarul vieții sale.

Recunoscut de câțiva fani scandalagii ai marii rivale Flamengo, Marquinhos a părăsit imediat barul, însă a fost urmărit de doi dintre huligani. Aceștia i-au insultat prietena, apoi l-au atacat brutal. Mai întâi cu pumnii, după care l-au trântit pe asfalt și l-au lovit repetat cu picioarele. Știau ce probleme medicale are Marquinhos, așa că i-au țintit cu precădere genunchiul șubred, proaspăt operat, pe care i l-au strivit.

I-au rupt nu doar ligamentele, ci și meniscul, iar departamentul medical al clubului Fluminense estimează că jucătorul va sta încă opt luni pe tușă. Foarte posibil, Marquinhos nu va mai putea evolua deloc în 2018.

Atacuri brutale asupra fotbaliștilor de la echipe rivale

Coregrafie a suporterilor lui Boca Juniors. Fotografie via Wikimedia

Înfricoșătoarea întâmplare nu este izolată. În America de Sud, pasiunea ultrașilor escaladează adesea până la violențe extreme, șocante chiar și pentru cei mai fanatici suporteri din Europa. Atacurile asupra fotbaliștilor de la cluburi rivale au devenit o practică des întâlnită pe continentul sud-american.

În decembrie 2014, Franco Nieto, căpitanul echipei argentiniene Tiro Federal, a murit la spital după ce a fost lovit cu o cărămidă în cap de ultrașii lui Chacarita Juniors. În timp ce se îndrepta spre mașina sa împreună cu soția și fiica în vârstă de o lună, fotbalistul a fost înconjurat de trei suporteri ai rivalei. A fost bătut cu pumnii, iar unul dintre huligani i-a aruncat o piatră în cap, lăsându-l inconștient.

Fotbaliștii lui Tiro Federal au trăit clipe de groază și în 2016, când au fost atacați chiar pe teren de fanii lui Bella Vista. Deși echipa lor tocmai câștigase meciul, aceștia au pătruns pe teren și i-au luat la bătaie pe jucătorii adverși. După câteva momente de groază, fotbaliștii lui Tiro au reușit să scape din mâinile ultrașilor printr-o gaură din gardul de sârmă care împrejmuia terenul.

Josimar Pacheco, un jucător din Peru s-a lăsat de fotbal după ce a fost bătut de două ori într-un an de fanii unei echipe rivale. În 2015, pe atunci în vârstă de 23 de ani, Pacheco a leșinat și a ajuns la spital din cauza loviturilor încasate de la huliganii lui Deportivo AMVA.

Incidente asemănătoare se întâmplă și la cel mai înalt nivel. În 2015, la returul optimilor de finală din Copa Libertadores, ultrașii lui Boca Juniors au pulverizat o substanță chimică iritantă spre fotbaliștii lui River Plate, care tocmai intrau pe gazon pentru începutul reprizei a doua. Patru dintre jucători au fost transportați la spital. „Nu mai văd nimic, sunt ars. Ăsta nu e război!”, spunea atunci disperat Ramiro Funes Mori, fundașul central de la River.

Violențe împotriva propriilor fotbaliști

Huliganii lui Corinthians i-au atacat pe fotbaliștii echipei favorite și le-au furat banii și telefoanele. Fotografie via Wikimedia

Furia supoterilor din America de Sud nu se manifestă doar în relațiile cu adversarii, ci inclusiv în cele cu jucătorii sau antrenorii echipei pe care o susțin. Cel mai popular caz este cel al columbianului Andres Escobar, ucis cu șase focuri de armă într-un bar din Medelin pentru că și-a dat un autogol în partida cu Statele Unite de la Cupa Mondială din 1994.

În 2011, Jonathan Bottineli, fundaș la San Lorenzo, a fost lovit din spate de un suporter al propriei echipei, în timp ce se îndrepta spre vestiare. În 2013, portarul lui Palmeiras, Fernando Prass, a căzut victimă fanilor supărați că echipa lor tocmai pierduse un meci în Copa Libertadores. Goalkeeperul brazilian s-a ales cu urechea secționată după atacul care a avut loc chiar pe aeroportul din Buenos Aires, în timp ce Jorge Valdivia, ținta principală a scandalagiilor, s-a baricadat într-o toaletă ca să scape de bătaie.

În 2015, după o înfrângere drastică a echipei favorite în Copa Libertadores, 60 de suporteri ai lui Alianza Lima, înarmați cu bastoane și pistoale, au intrat la vestiare după jucători. I-au bătut rău pe câțiva dintre ei (Cueva și Cedron au fost învinețiți), iar doi fotbaliști au fost amenințați cu arma.

Fanii lui Corinthians au mers chiar mai departe de atât. Nu doar că i-au altoit pe fotbaliști, dar le-au și furat banii și telefoanele. S-a întâmplat în 2014, după o înfrângere (1-5) împotriva lui Santos, când aproximativ o sută de fani furioși au apărut înarmați la un antrenament al echipei din Sao Paolo.


Citește și: Românii care au fugit din țară după Al Doilea Război Mondial și au jucat în Serie A


Grupări de crimă organizată

Un fan al lui Boca Juniors într-o confruntare cu poliția argentiniană. Fotografie via Time

În urmă cu câteva săptămâni, antrenorul Ariel Holan demisiona de la Independiente din cauza amenințărilor primite de la ultrași. Aceștia l-au oprit în trafic pe tehnicianul argentinian și i-au cerut 50 de mii de dolari pentru deplasarea la un meci în Paraguay. Holan a refuzat, iar atacatorii au fost reținuți de poliție, însă amenințările au continuat, așa că antrenorul a renunțat la funcție. A revenit asupra deciziei abia după ce clubul său l-a asigurat că el și familia lui sunt în siguranță.

Dar problema fanilor transformați în găști care acționează precum grupările de crimă organizată rămâne de actualitate în America de Sud. Cele mai multe „barras bravas” – denumirea grupurilor ultras din Argentina – au legături puternice cu traficul de droguri și câștigă bani frumoși de pe urma fotbalului.

Membrii lor se ocupă cu bișnița de bilete, administrarea locurilor de parcare de la stadion, distribuția de răcoritoare și sandwich-uri la meciuri și, pe deasupra, au o influență uriașă în managementul cluburilor. „Aceste organizații au devenit adevărate bande de criminali. Nu mai sunt interesate de meciurile echipei, ci doar de câți bani câștigă”, spunea în urmă cu câțiva ani Eduardo Perez, fost membru al unei „barra brava”.

Lucrurile sunt asemănătoare în Brazilia. În 2014, poliția a confiscat 300 de kilograme de cocaină de la membrii „Torcida Uniformizada do Palmeiras”, un grup organizat de fani ai lui Palmeiras.


Citește și: Imagini cu stadioanele de la Cupa Mondială din Rusia – unde și ce meciuri se joacă


Sute de morți pe stadioanele din America de Sud

Scenă normală pe stadioanele din Brazilia. Fotografie via i2.wp.com

În America de Sud, violența a devenit parte integrantă din fotbal. Argentina și Brazilia sunt țările situate pe primele locuri în ceea ce privește decesele care au legătură cu fotbalul. Din 1922 până astăzi, nu mai puțin de 316 persoane au murit în Argentina din cauza unor incidente conexe cu fotbalul, în timp ce în Brazilia, doar în perioada ianuarie-septembrie 2012, și-au pierdut viața 23 de oameni.

Columbia, Chile, Peru, Ecuador sau Uruguay au la rândul lor probleme cu violența pe stadioane. Răfuielile dintre fani nu se mai limitează la încăierări fizice, ci implică adesea cuțite sau arme de foc. De multe ori, facțiunile rivale se luptă nu doar pentru culorile echipei pe care o susțin, ci și pentru bani sau putere teritorială.


Citește și: Momentul în care marele Pele a oprit un război civil. Adevăr sau legendă?


„Când auzi despre suporteri organizați, îți imaginezi că e vorba despre ceva pozitiv. Dar ei sunt într-adevăr organizați pentru a face rău. Creează o atmosferă superbă pe stadion, cântă pe tot parcursul meciurilor, vin cu steaguri, bannere și tobe, numai că violența lor depășește cu mult sprijinul acordat echipei”, explica, în urmă cu ceva timp, Cassiro Zirpoli, un jurnalist brazilian.

Comentarii