80 de mii de spectatori la un meci? Hm, nu pare impresionant, mai ales dacă te gândești că-n 1950, la Cupa Mondială, finala dintre Brazilia și Uruguay strângea laolaltă 199.854 de oameni, înghesuiți pe legendarul stadion Maracana.
Dar dacă vorbim despre un meci din Turcia, rămas în folclor drept „jocul de liga a doua cu cei mai mulți spectatori din istorie”, 80 de mii de oameni nu sună rău deloc. Combatantele partidei au fost două echipe din Izmir: Göztepe, primul club din Turcia ajuns într-o semifinală europeană, și Karsiyaka, cea mai veche grupare a orașului.
Rivalitatea Göztepe – Karsiyaka
Pentru a înțelege cum un meci Göztepe – Karsiyaka a adunat 80 de mii de oameni în tribune, trebuie să arunci o privire asupra rivalității fantastice dintre cele două cluburi. Necunoscute la nivel internațional, Göztepe și Karsiyaka n-au rupt gura târgului nici măcar la ele acasă, în Turcia.
Înființată în 1925 de o mână de fani nemulțumiți ai lui Altay Izmir, Göztepe și-a trăit perioada de glorie la sfârșitul anilor ’60, când a cucerit două cupe ale Turciei și a ajuns în semifinalele Cupei Orașelor Târguri. Gruparea poreclită „Goz Goz” mai are în palmares un titlu de campioană, luat în 1950, iar datorită acestor performanțe, obținute cu zeci de ani în urmă, a devenit cea mai titrată echipă din Izmir și totodată cea cu cei mai mulți fani.
În schimb, Karsiyaka, fondată în 1912, n-a avut prea multe satisfacții sportive de-a lungul istoriei. În cei 105 ani de existență, clubul nu a cucerit niciun trofeu și a prins doar 16 sezoane pe prima scenă a fotbalului din Turcia. Totuși, în ciuda performanțelor submediocre, roș-verzii au beneficiat mereu de o masă considerabilă de suporteri pasionați și devotați.
Meciurile dintre cele două au fost mereu „cu probleme”. În Turcia, rivalitatea Göztepe – Karsiyaka e comparabilă cu cea dintre Galatasaray și Fenerbahce. Nu din punct de vedere fotbalistic – pentru că cele două nu s-au bătut vreodată pentru obiectie mărețe, ca dovadă, dintre cele 59 de întâlniri directe, numai 18 au avut loc în prima ligă din Turcia -, ci la nivel de implicare a fanilor.
Explicația rivalității crâncene? Una de natură geografică: cele două cluburi sunt situate în părți opuse ale golfului Izmir. Göztepe vine din cartierul Konak, aflat în sudul golfului, în timp ce Karsiyaka (adică „malul opus” în limba turcă) își are originile în nordul golfului, în cartierul cu același nume.
La începutul anilor ’90, violențele de la derby-ul Izmirului escaladaseră atât de mult, încât Federația de Fotbal din Turcia a luat o decizie unică: deși liga a doua era alcătuită din trei serii formate pe criterii georgrafice, conducătorii federației le-au repartizat pe Göztepe și Karsiyaka în serii diferite, ca să nu se mai întâlnească între ele.
80 de mii de oameni într-un stadion cu 70 de mii de locuri
Pe 16 mai 1981, derby-ul Izmirului avea o miză poate mai importantă ca niciodată. Se juca în penultima etapă a unui sezon în care cele două cluburi luptau cot la cot pentru a reveni în prima ligă. Karsiyaka era lider, cu un punct peste Göztepe, iar în condițiile în care promova doar prima clasată, meciul direct dintre cele două a născut un interes uriaș. Atât în Izmir, cât și în alte orașe importante din Turcia.
Înaintea meciului, jurnaliștii locali estimau că pe stadionul Ataturk din Izmir, care pe atunci putea primi 70 de mii de oameni, vor veni în jur de 45 de mii de suporteri. Dar, ca să fie siguri că prind loc în tribune (vorba vine, pentru că de fapt se stătea în picioare), fanii celor două echipe au început să se adune în fața stadionului încă din noaptea de dinaintea jocului.
De dimineață, tribunele erau deja neîncăpătoare. „Autocarul nostru a intrat pe strada care duce spre stadion și atunci am văzut tribunele pline până la refuz”, povestea Cihan Yildirim, unul dintre jucătorii lui Göztepe. Fotbaliștii erau la fel de tensionați ca și fanii. Ca să se calmeze, un jucător de la Karsiyaka a dat pe gât un pahar de whiskey la micul dejun.
Oficial, în acea zi s-au vândut 67.696 de bilete, însă asistența a fost mult mai numeroasă. 80 de mii de persoane ar fi văzut partida pe viu, iar fotografiile din presa turcă a vremii vin să confirme estimările. Sadettin Dulger, fundașul lui Göztepe, plusează: „Ziariștii au scris de 80 de mii de fani, dar eu sunt convins c-au fost 100 de mii”
Scorul final? Un 0-0 glorios, după un meci încâlcit, „de luptă la mijlocul terenului”. Rezultat convenabil pentru Karsiyaka, care păstra un punct avans față de rivala din oraș, cu doar o etapă rămasă de jucat. De altfel, la final, jucătorii roș-verzi s-au îmbrățișat, au făcut turul stadionului, iar fanii lor au cântat „Campionii, campionii!”.
Doar că au sărbătorit prea devreme. În ultima etapă, Karsiyaka a mai făcut un egal, tot 0-0, în timp ce Göztepe a câștigat cu 3-2, marcând golul victoriei cu două minute înainte de final. Cele două rivale au terminat la egalitate de puncte, însă galben-roșii au fost cei care au promovat, datorită golaverajului mai bun.