Îți aduci aminte poveștile bunicului despre echipe legendare în urmă cu 20-30 de ani, dar care azi nu mai înseamnă mare lucru în fotbalul european? Astăzi, în Anglia, se desfășoară un meci între astfel de echipe. Este vorba de întâlnirea cu numărul 126 dintre Nottingham Forest și Aston Villa, două cluburi care au scris istorie în fotbal.

Chiar dacă la ora actuală ambele se întrec în a doua divizie a fotbalului englez, meciul acesta rămâne unul care merită atenție. Deși departe de gloria de odinioară, Forest și Villa încă provoacă sentimente microbiștilor, mai ales că n-o să găsești niciunde altundeva două foste câștigătoare ale Cupei Campionilor care bat mingea în a doua ligă.

Nottingham Forest, singura echipă din lume cu mai multe Cupe ale Campionilor decât titluri naționale

Echipa lui Nottingham Forest, la Madrid, după finala câștigată împotriva lui Hamburg în mai 1980. Fotografie via uefa.com

Nottingham Forest este fondată în 1865 și, la fel ca adversara de sâmbătă, stă la baza formării primei ligi de fotbal din Anglia, în 1888. Povestea celor trei ani de senzație (1977-1980), în care din divizia a doua a ajuns să cucerească Europa, transformă clubul într-un model de succes. Cel puțin pentru anii ‘70.

Există un detaliu care face acest club unic în toată lumea: e singurul care a câștigat mai multe Cupe ale Campionilor decât titluri naționale. Astfel, clubul se poate lăuda cu două Cupe ale Campionilor și doar un singur titlul de campioană a Angliei. Un titlu cucerit însă în primul sezon de la promovarea în primă ligă, după o luptă cu una dintre cele mai puternice echipe din istoria lui Liverpool. În urma acestui acelui an formidabil, băieții de la Forest și-au câștigat renumele de „copacii vicleni”.

Anii au trecut, iar Forest n-a reușit să se mențină în prim-planul fotbalului din Anglia. Ultimul sezon al alb-roșiilor în Premier League a fost în 1998-1999, când au terminat în coada clasamentului. De atunci, „copacii vicleni” s-au zbătut în mediocritate în Championship, petrecând și trei sezoane (între 2005 și 2008) în League One.

Aston Villa, (încă) în topul celor mai titrate echipe din Anglia

Jucătorii lui Aston Villa sărbătoresc câștigarea Cupei Campionilor la Rotterdam, în 1982. Fotografie via uefa.com

Fondată în 1874, Aston Villa a fost multă vreme un club uriaș nu doar acasă, pe tărâm britanic, ci în întreaga Europă. La fel ca rivala de sâmbătă, Villa se regăsește printre cluburile fondatoare ale campionatului de fotbal din Anglia, precum și a Premier League, în 1992.

„Leii”, așa cum sunt supranumiți datorită simbolului de pe emblemă, au în vitrină 23 de trofee, care îi plasează pe locul cinci în ierarhia celor mai titrate echipe din Anglia. Cele șapte titluri de campioană a Angliei (ultimul luat în 1981), șapte cupe naționale (ultima cucerită în 1957) și cinci cupe ale Ligii nu lasă loc de interpretări.

Villa a reprezentat cândva o mare forță a Europei. Apogeul clubului din Birmingham a fost în primăvara lui 1982, când a câștigat cel mai important trofeu intercluburi: Cupa Campionilor Europeni. A făcut-o într-un stil de mare echipă: a primit doar două goluri pe parcursul competiției (ambele de la Dynamo Berlin), iar în finală a depășit Bayernul lui Rummenigge, Breitner și Augenthaler.

După 28 de ani la rând în prima ligă, „leii” sunt la al doilea sezon consecutiv în Championship. Au retrogradat în 2016, după un parcurs mizerabil: au luat doar 17 puncte tot anul și-au încheiat la 22 de puncte de prima echipă aflată peste linie. Impactul cu liga a doua a fost dificil, Villa clasându-se la finalul sezonului trecut abia pe locul al 13-lea.

O tradiție care durează de 138 de ani

Forest vs. Villa în Championship. Fotografie via zimbio.com

Tradiția meciurilor Forest-Villa începe în decembrie 1880, când cele două au jucat în Cupa Angliei.

Cea mai mare diferență înregistrată la meciurile directe a fost în 1986, când „copacii vicleni” i-au zdrobit pe „lei” cu 6-0. În Premier League, s-au întâlnit ultima oară pe Villa Park, în 1999, gazdele impunându-se cu 2-1. De asemenea, tot 2-1 pentru Aston Villa s-a încheiat și întâlnirea din turul acestei ediții de Championship.

Meciul de astăzi are miză pentru ambele echipe. Villa e mai bine clasată (poziția a cincea) și vizează victoria pentru a rămâne aproape de locul al doilea, care la vară duce direct în Premier League. Forest stă mai slab (locul 12), însă vine cu un bonus de încredere, după ce la sfârșitul săptămânii trecute a eliminat-o spectaculos pe Arsenal din Cupa Angliei.

În plus, va fi primul meci al spaniolului Aitor Karanka pe banca echipei din Nottingham. Fostul fundaș al lui Real Madrid a fost numit antrenor principal în urmă cu câteva zile, după demiterea lui Mark Warburton, și evident că-și dorește să ia startul cu o victorie.

CIFRE

58 de victorii are Aston Villa în duelurile cu Nottingham Forest. De 38 de ori au câștigat „copacii vicleni”, 29 de meciuri s-au încheiat la egalitate

27 de milioane de lire valorează jucătorii din lotul lui Forest, conform transfermarkt

71 de milioane de lire valorează jucătorii din lotul lui Villa, conform transfermarkt. Cel mai bine cotat e ivorianul Jonathan Kodjia, 9 milioane de lire.

Comentarii