13 septembrie 2001: la două zile după atentatele de la World Trade Center, Nizar Trabelsi este arestat la Uccle, în sudul Bruxellesului. Fostul fotbalist din Bundesliga e suspectat că pune la cale un atac terorist cu materiale explozibile împotriva bazei NATO din Kleine Brogel. În 2003, după un proces în care a recunoscut legăturile strânse cu Osama bin Laden, tunisianul e condamnat la zece ani de închisoare.

Povestea de film a lui Nizar Trabelsi e diferită de cele ale tinerilor fără acces la educație care ajung să fie radicalizați. Venit în Europa la 18 ani ca să își continue cariera începută promițător în țara natală, Trabelsi s-a pierdut pe drum. Dintr-un puști talentat și ușor teribilist, tunisianul a devenit un jihadist pregătit să îngrozească lumea occidentală.

Puștiul indisciplinat venit să impresioneze Europa

Nizar Trabelsi în tricoul Fortunei Dusseldorf. Fotografie via El Mundo

Trabelsi s-a născut la Sfax, în Tunisia, în vara lui 1970. A crescut într-o familie fără prea multe influențe religioase și de mic a fost pasionat de fotbal. La doar 17 ani, vârful de 1,90 și 88 de kilograme juca la CS Sfaxien, unul dintre cluburile puternice din țara nord-africană. Încurajat de un unchi care locuia în Dusseldorf, vine în Europa. Merge mai întâi în probe la Standard Liege, după care semnează un contract cu Fortuna Dusseldorf, club aflat în acea perioadă în Bundesliga.

Se antrenează din greu și joacă pentru echipa secundă a nemților. „Era un jucător de perspectivă”, își amintește bosniacul Aleksandar Ristic, antrenorul Fortunei din acea vreme. Trabelsi se dovedește un băiat de grup: „Ne făcea pe toți să râdem, însă era indisciplinat. Talentul nu-i lipsea, dar nu avea mentalitate de profesionist”, își amintește ghanezul Anthony Baffoe, cel mai bun prieten al său de la clubul german.

Fascinat de tentațiile din Europa, Nizar își pierde tot mai des nopțile în cluburi și începe să consume cocaină. Devine tată în 1991, dar asta nu-l determină să-și schimbe stilul haotic de viață. Pe bună dreptate, la sfârșitul sezonului șefii Fortunei Dusseldorf decid să nu-i prelungească contractul.

Aleks Spengler, unul dintre foștii săi colegi, și-l amintește pe Trabelsi ca pe un puști timid și sensibil. Spune că tunisianul nu s-a adaptat la Fortuna pentru că se simțea marginalizat: „S-a simțit încolțit și umilit. N-a fost niciodată acceptat și cred că de asta nu a ajuns departe ca fotbalist. Vorbeam destul de des și i-am zis să fie tare, însă el era un băiat prea sensibil.”

A doua șansă în Germania și dependența de cocaină

Trabelsi în 1992, pe când juca pentru Wuppertal. Fotografie via VICE

Întors în Tunisia, Trabelsi își continuă viața aventuroasă. „Mergeam peste tot cu Opelul său decapotabil. Bea alcool, se bătea, o luase pe căi greșite”, își amintește Riad Sghaier, unul dintre foștii săi colegi de la juniori.

Dar norocul îi surâde din nou lui Trabelsi. În 1992, semnează un nou contract în Germania. De această dată, cu Wuppertaller SV, club din a treia ligă. Din păcate, nu se adaptează nici aici. E mai mult rezervă și continuă să trăiască dezlânat. Curând, devine dependent de cocaină și cade într-o depresie puternică. Clubul său îl trimite sub formă de împrumut la Wulfrath, unde stă doar două luni.

Urmează un alt împrumut, la Wermelskirchen, în liga a patra. Performanțele? Apare într-un singur meci, în care este și eliminat după numai 20 de minute. Drept urmare, termină contractul cu Wuppertaller SV, în vara lui 1993, și semnează cu VfR Neuss, o echipă din a cincea divizie. La scurt timp, intră în vizorul poliției locale, bănuit că face trafic cu cocaină. Evident, nu mai ajunge la antrenamente și nici la meciuri.


Citește și: Șapte lucruri pe care trebuie să le știi despre fotbalul din Coreea de Nord


Radicalizarea și întâlnirile cu Osama bin Laden

Nizar Trabelsi la proces. Fotografie via hln.be

Deși era un jucător promițător, cariera fotbalistică a lui Trabelsi s-a încheiat în 1994, când avea doar 24 de ani. Doi ani mai târziu, tunisianul a fost arestat pentru posesie de cocaină și închis pentru cinci luni. La ieșirea din închisoare, află că soția sa a divorțat de el și i-a interzis să-și vadă copilul.

Fără nicio ocupație, începe să meargă tot mai des la moschee și se întreține din mici afaceri și infracțiuni minore. În următorii ani, călătorește prin toată Europa, mai ales în Anglia, unde intră în cercuri frecventate de jihadiști Al Qaeda. În 1998, i se pierde urma. Se pare că a trăit un an și jumătate la Mecca, în Arabia Saudită, după care a ajuns în Afghanistan.

În anul 2000, Trabelsi revine în Germania, iar împreună cu a doua sa soție – o franțuzoaică – pleacă din nou în Afghanistan, la Jalalabad, un orășel aflat la 70 de kilometri de granița cu Pakistan. Acolo se antrenează în tabăra Darunta și îl întâlnește de mai multe ori pe Osama bin Laden, într-o reședință numită „La Casa de la Paz”. Liderul Al Qaeda are un impact puternic asupra fostului fotbalist. „E ca tatăl meu, de asta îl iubesc”, mărturisea Trabelsi în timpul procesului său din Belgia.

În timpul întâlnirilor cu oamenii lui bin Laden, lui Trabelsi îi sunt arătate obsesiv videoclipuri cu femei musulmane violate de creștini în unele țări din Asia. Asta îl înverșunează și mai mult pe fostul fotbalist: „Atunci mi-am pierdut controlul, am vrut să devin martir”, povestea Trabelsi la proces.

Închis în Statele Unite, în așteptarea procesului

Trabelsi, în timpul procesului din Belgia. Fotografie via dhnet.be

Așa că în iunie 2001 s-a întors în Europa, cu 50 de mii de dolari și un commando de saudiți și yemeniți deciși să arunce în aer un camion încărcat cu 950 de kilograme de explozibil la baza Kleine Brogel.

N-a apucat să-și ducă la capăt misiunea. A fost arestat și condamnat de autoritățile belgiene la zece ani de închisoare în penitenciarul de maximă securitate Nivelles. La sfârșitul lui 2007, poliția din Belgia a reținut 14 oameni acuzați că plănuiau să-l ajute pe Trabelsi să evadeze. Tunisianul a trăit izolat de restul deținuților, cu care putea comunica numai prin pereții celulei sale.


Citește și: Stelistul rebel care a marcat pe Camp Nou: a fugit de Ceaușescu și a ajuns „regele petrecerilor” în Italia


În octombrie 2013, fostul jucător al Fortunei Dusseldorf a fost extrădat în Statele Unite, unde urmează să fie judecat, în 2019, pentru c-a plănuit atacarea militarilor americani din Belgia și pentru legăturile cu organizația Al Qaeda. Momentan este închis în penitenciarul Rappahannock, din Virginia, și tot ce speră e că va putea să-și ispășească pedeapsa în Belgia.

Comentarii